Ben je op zoek naar portret foto’s tips? Het laten maken van een spontane foto is vaak lastig. Niet iedereen kan ontspannen voor de camera staan of voelt zich comfortabel bij het zien van een fotograaf. Hoe kun je jezelf voorbereiden op een portret fotoshoot, met een aantal handige portret foto’s tips laat je spontane foto’s maken.

Portret foto tip 1: Kies een ervaren fotograaf

Nederland kent tal van professionele fotografen en fotostudio’s. Niet iedere fotograaf heeft zich gespecialiseerd in het maken van portretfoto’s. Voor een mooie, spontane portretfoto is de ervaring van de fotograaf van belang. Vaak wordt vergeten om met de fotograaf te overleggen. Geef aan welke ideeën je hebt over een mooie foto en in welke stijl je de portretfoto’s wilt laten maken. Ben je zenuwachtig of zie op tegen de fotoshoot? Bespreek dit met de fotograaf. Een ervaren fotograaf zal je op subtiele wijze op je gemak stellen en je vlot door de fotosessie begeleiden. Het vertrouwen dat je hebt in de fotograaf is van invloed op de uiteindelijke portretfoto. Ondanks dat je niet te veel moet poseren, kan een goede fotograaf je op natuurlijke wijze laten lachen, waardoor je automatisch spontaner op de foto staat.

Portret foto tip 2: Kies een vertrouwde locatie

Bedenk vooraf in welke stijl en setting je de portret foto’s wilt laten maken. Met een egale achtergrond, in de fotostudio, in je eigen huis of op een ontspannen buiten locatie. Rust is bij de keuze van een locatie belangrijk. Invloeden van buitenaf veroorzaken onrust en afleiding. De mooiste foto’s worden gemaakt op een rustige locatie zoals een fotostudio, het strand of bos. Dat neemt niet weg dat je ook in het drukke stadscentrum portret foto’s kunt laten maken. Kies voor een locatie die jou aanspreekt en waar je jezelf kunt ontspannen.

Portret foto tip 3: Kleding keuze en stijl

Het laten maken van portretfoto’s gaat makkelijker als je jezelf kunt ontspannen en je goed voelt. Comfortabele, goed passende kleding helpt daarbij. Ben je niet het type dat een jurk of kostuum aantrekt? Loop je niet graag op hoge hakken, maar wel op sneakers? Draag tijdens de fotoshoot ook geen hoge hakken, maar trek je favoriete spijkerbroek met dat leuke shirt aan. Wanneer je je prettig voelt zie je dat terug op de foto’s. Portretfoto’s zijn bedoeld om te laten zien wie je bent, en dat heeft niet alleen betrekking op je uiterlijk en uitstraling. Stem de kledingkeuze af op wie je bent en hoe je er normaal ook uitziet. Anders is het verschil tussen de foto en de werkelijkheid te groot en krijg je portretfoto’s die eigenlijk niet bij je passen. Weet je niet wat je aan moet trekken? De fotograaf geeft je tips en adviezen over zowel de kleur als stijl van de kleding.

Portret foto tip 4: Ontspannen, spontane poses

Een ervaren portretfotograaf stelt je niet alleen op je gemak, maar helpt je ook met het aannemen van natuurlijke poses. Vergeet de gemaakte glimlach, maar kijk naar een foto waarop je een natuurlijke lach om je lippen hebt. Spontane poses leveren ontspannen foto’s op, zelfs wanneer je niet op je best bent voor de camera zijn natuurlijke poses mogelijk. De fotograaf adviseert je tijdens de shoot om je lichaam een stukje te draaien. Wanneer je recht voor de camera staat, wordt een foto al snel breed wat niet de beste resultaten oplevert. Met een draaiende houding van maximaal 45 graden, ziet een foto er spontaner uit. Kijk in de camera. Portretfoto’s geven je ogen veel aandacht. De fotograaf helpt je met het kijken in de lens, zodat je sprekende portret foto’s krijgt.

Extra portret foto’s tips

Wil je een mooie portretfoto laten maken? Soms helpt het om tijdens de fotoshoot een ontspannen houding aan te nemen door vooraf te oefenen. Oefen voor de spiegel zowel je houding als gezichtsuitdrukking. Lukt het niet direct? Geen nood, af en toe een ‘gekke bek’ trekken neemt de spanning weg en maakt de fotosessie een stuk leuker. Een goede portretfotograaf weet je beste momenten op beeld vast te leggen, waardoor je een foto krijgt die herkenbaar is. Je kijkt naar jezelf zoals je bent. Portretfoto’s kun je laten maken bij Charlotte van Wooning fotografie in Den Haag. Tijdens een kennismakingsgesprek, dat plaatsvindt in de studio of op locatie, bespreek je de ideeën en verwachtingen die hebt van een portretfoto met de ervaren fotografe. Portretfoto’s kunnen in de studio gemaakt worden, waar verschillende achtergronden en foto props aanwezig zijn. Heb je een voorkeur voor een andere locatie? Dan maken we de foto’s daar.