Wil je babyfoto’s laten maken en ben je op zoek naar newborn shoot tips? De eerste dagen en weken in het leven van je kleintje vliegen voorbij. Je denkt na over een geschikte school en voor je het goed en wel beseft trekt je zoon of dochter de wijde wereld in. Hoe bijzonder is het dan om die kwetsbare eerste dagen te laten fotograferen? Een newborn shoot wordt gemaakt 7 tot 14 dagen na de geboorte. De gespecialiseerde fotografe van Charlotte van Wooning fotografie neemt de tijd en weet hoe je met behulp van een aantal praktische newborn shoot tips de mooiste foto’s laat maken.

Praktische newborn shoot tips

De afspraak voor een newborn shoot maak je al tijdens je zwangerschap. Zo ben je er zeker van dat de fotografe beschikbaar is en kun je voorbereidingen treffen voor een vlotte fotosessie. De onderstaande newborn shoot tips kun je bij het plannen van de fotosessie in gedachten houden:

  • Geen bezoek of afleiding. Wanneer de newborn shoot bij jou of jullie thuis gemaakt wordt, hou de afspraak dan alleen vrij voor de fotografe. Zorg dat er geen kraamvisite is en/of onverwacht langskomt. Dit kan ervoor zorgen dat de fotosessie onnodig lang duurt en er te veel afleiding is om mooie foto’s te maken.
  • Verwarm de kamer waar de shoot plaatsvindt. Baby’s hebben het graag aangenaam warm, zorg daarom voor een comfortabele temperatuur. Bij een newborn shoot worden regelmatig foto’s gemaakt van baby’s zonder kleding. Naast het voorverwarmen van de kamer kun je ook overwegen om de dekentjes waar de baby op ligt te verwarmen. Een baby die zich comfortabel voelt, laat zich makkelijker fotograferen en valt vanzelf in slaap.
  • Verlichte ruimte. Babyfoto’s hebben zachte, lichte kleuren. In een fotostudio kan de verlichting optimaal afgesteld worden, terwijl dit op locatie vaak minder vanzelfsprekend is. Kies voor een ruimte met voldoende natuurlijke lichtinval. Het gebruik van een flitser kan de baby laten schrikken.
  • Voeding voor de newborn shoot. Pasgeborenen zijn het meest tevreden net na het voeden. Probeer voor de newborn shoot je baby te voeden, zodat hij of zij voldaan in slaap valt. Ook tussen het maken van de foto’s door is er tijd om te voeden en te knuffelen.
  • Achtergrond geluid. Het is niet nodig om de fotoshoot is een stille ruimte te maken. De baby kan schrikken van het onverwachte geluid van een camera of geluid van buitenaf. Het is beter om zachte achtergrondmuziek aan te zetten. Dit is voor baby’s geruststellend en andere geluiden geven dan minder snel een schrikreactie.
  • Veiligheid is belangrijk. Pasgeboren baby’s zijn kwetsbaar en hoe mooi de opgevouwen poses ook lijken, niet iedere baby laat zich even makkelijk ‘opvouwen’. Tijdens de fotosessie staat het belang van je baby voorop. De baby bepaald en wanneer je kindje aangeeft niet in een bepaalde houding gelegd te worden, dan wordt er niets geforceerd en worden de foto’s in een andere pose gemaakt.
  • Wees geduldig. Baby’s zijn onvoorspelbaar en niet iedere fotosessie verloopt vlekkeloos. Is je baby ontroostbaar? Kies dan voor een extra voedingsmoment of knuffel op ontspannen wijze, zodat je kindje tot rust komt. We plannen vooraf voldoende tijd in voor de fotoshoot en houden rekening met het ritme van je baby.
  • Vermijd afdrukken van kleding op de huid. Kleedt je baby ruim voor de fotoshoot uit, zodat je later op de foto’s geen afdrukken ziet van sokjes en/of luiers. Hou voldoende doekjes bij de hand, een ongelukje kan zomaar gebeuren. Met behulp van de doekjes is je kindje snel gereinigd en kan de fotoshoot verder gaan.

Locatie newborn shoot

Vlak na de bevalling heb je tijd nodig om te herstellen en tot rust te komen. Met een baby in huis heb je vaak weinig rust en ben je dag en nacht bezig met voeden, troosten en geruststellen. De fotosessie wordt door een ervaren fotografe gemaakt. De ervaring zorgt ervoor dat er mooie foto’s van je baby worden gemaakt, terwijl jezelf vanop een afstandje toekijkt. Neem een kopje thee, wat lekkers en geniet van het moment. De foto’s kunnen ook in de voorverwarmde fotostudio van Charlotte van Wooning fotografie gemaakt worden. Ruim voor de shoot wordt de studio verwarmd, de achtergronden en props worden klaargezet. In de studio zijn verschillende dekentjes, doeken en accessoires aanwezig, maar je mag ook zelf iets meenemen. Misschien heeft je baby een lievelingsknuffel of heb je een andere wens voor de foto’s. Ben je benieuwd naar eerder gemaakte newborn shoots? Je bent welkom om het portfolio te komen bekijken. Een afspraak bij Charlotte van Wooning fotografie maak je door telefonisch contact op te nemen of door een e-mail te sturen.