Ben je op zoek naar family shoot tips? Het maken van een mooie familiefoto is lastig. Je ziet je familie doorgaans niet elke dag en wanneer jullie bij elkaar komen schiet het maken van een foto waar iedereen op staat er vaak bij in. Hoe gezellig een familie brunch, een kerstdiner of het vieren van Oud & Nieuw ook zijn, de foto’s die je zelf maakt zijn niet altijd even mooi. Daarom is een family shoot een uitstekend alternatief. Een professionele fotosessie gemaakt door een ervaren fotograaf. Met een aantal handige tips & tricks wordt de geplande family shoot een doorslaand succes.

Succes family shoot

Het succes van een family shoot begint al met een degelijke voorbereiding en planning. Hoe groter de familie, of groep, hoe lastiger het vaak blijkt om duidelijke afspraken te kunnen maken. Probeer aan de hand van onderstaande tips je family shoot te plannen:

  • Datum. Zeker wanneer je een grotere familie hebt, die ook nog eens verspreid over het land woont is het vinden van een passende datum niet altijd vanzelfsprekend. Voordat je verder gaat met het plannen van de family shoot en het vinden van een geschikte locatie is het belangrijk om een datum vast te stellen die voor iedereen past. Zo voorkom je miscommunicatie en kan iedereen tijdig de datum vastleggen en bevestigen.
  • Kleding. Stem van tevoren met elkaar af wie wat aan doet. Geef de voorkeur aan kleuren die bij elkaar passen en die niet vloeken. Laat drukke prints achterwege. Eventueel kan de fotograaf je adviseren.
  • Maak ideeën zichtbaar. Is het regelen van een fotoshoot ingewikkeld? Niet wanneer je voor jezelf, en de fotograaf, de ideeën zichtbaar maakt. Met behulp van een moodboard of een prikbord kun je aan de hand van voorbeelden duidelijk maken wat de bedoeling is en wat de wensen zijn.
  • Locatie. Vergeet niet op tijd na te denken over een geschikte fotolocatie. Wil je de fotoshoot binnen of buiten laten maken? Hebben jullie een bepaalde locatie op het oog, die voor iedereen bereikbaar is? Wordt de fotoshoot gecombineerd met een familiereünie of een gezamenlijke lunch of diner? De locatie is bepalend voor het succes van de foto’s. Hou bij het bepalen van de locatie rekening met eventuele weersomstandigheden, evenementen en/of feestdagen.
  • Geschenk of verrassing? Is de family shoot een cadeau voor het aanstaande huwelijksjubileum van opa en oma? Laten jullie de family shoot maken als verrassing? Vertel dan vooraf aan iedereen de bedoeling van de fotoshoot en het feit dat het een verrassing is. Daarmee voorkom je dat degene die verrast wordt al ruim van tevoren op de hoogte is. Dat maakt de verrassing extra bijzonder en je vergroot voor een fotograaf de mogelijkheid om spontane momentopnames te maken.
  • Klikt het met de fotograaf? Als familie weten jullie precies wat je zoekt en verwacht van een mooie familiefoto. Zoek en vind samen een fotograaf die bij jullie past. Is er een klik of een vertrouwt gevoel met de fotograaf? Dan zie je dat later terug in de foto’s. Maak kennis en ervaar zelf hoe het gevoel is. Ontbreekt het vertrouwen of zie je in het portfolio geen aansluiting bij jullie ideeën? Wellicht dat een andere fotograaf beter bij jullie past. Ook voor een professionele fotograaf is het makkelijker werken als er sprake is van een klik.

Planning family shoot

Of je nu een family shoot laat maken voor een feestelijke gebeurtenis of gewoon omdat jullie graag bij elkaar komen, de planning is belangrijk. Een family shoot is niet hetzelfde als het laten maken van een statisch familieportret. De fotosessie wordt gemaakt terwijl jullie aan tafel zitten, genieten in de tuin of een andere activiteit ondernemen. De fotograaf gaat mee op de familie wandeling door het bos en maakt foto’s vanuit diverse invalshoeken. Toevallige onderonsjes, een spontane omhelzing en tedere blikken worden door de camera gevangen en leveren de mooiste, meest intieme familiefoto’s op. Je kunt een family shoot laten maken door Charlotte van Wooning fotografie. De fotografe laat je graag het family shoot portfolio zien en geeft je praktische tips voor een succesvolle fotoshoot. Charlotte van Wooning fotografie is gevestigd in Den Haag en kan je bijzondere fotolocaties, zowel binnen als buiten, aanbevelen. Tarieven voor een family shoot zijn onder andere afhankelijk van de duur van de shoot en het aantal foto’s dat wordt gemaakt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten voor jullie geplande family shoot? Neem contact op met Charlotte van Wooning fotografie en maak een afspraak voor een gesprek. Je kunt ons zowel telefonisch als via e-mail bereiken.

Family shoot tips FAQ

1. Hoeveel tijd moeten we inplannen voor een family shoot?

De sessie duurt 1 tot 3 uur. Met name jonge kinderen hebben vaak minder geduld om stil te zitten en de aandacht te focussen. Groepsfoto’s worden het beste aan het begin van de fotosessie gemaakt. Het einde van de family shoot is bedoeld voor spontane, niet geposeerde foto’s. Afhankelijk van de fotolocatie kunne we de sessie afsluiten in een speeltuin, waar de kinderen zich heerlijk uit kunnen leven en plezier met elkaar maken. Ook dat zijn geweldige herinneringen om te laten fotograferen.

2. Wat zijn de beste locaties voor een family shoot?

Een park, het bos of het strand zijn geweldige locaties. Ze bieden eenvoudige, overzichtelijke achtergronden die de familiefoto’s extra laten opvallen. Bomen bieden op zonnige dagen de nodige schaduw en schaduweffecten. Maar ook jullie huis en/of achtertuin zijn een geschikte locatie voor het laten maken van een family shoot.

3. Kan een family shoot in de winter binnen worden gemaakt?

Zeker, al geldt dat niet alleen voor de koudere wintermaanden. Family shoots kunnen het hele jaar door zowel binnen als buiten gemaakt worden.

4. Wat moeten we dragen tijdens een family shoot?

Casual, sportief of netjes gekleed. Kies kleding die bij jullie past en kleuren die samen gaan. Laat drukke patronen of grote opvallende logo’s thuis. Kinderen zijn vaak schattig in elke outfit, ook hier let je op de kleuren en uitstraling. In het family shoot portfolio zie je voorbeelden van diverse kledingstijlen, kleuren en bijpassende accessoires. Kom je er niet uit? De fotografe kan aanvullend kledingadvies geven.

5. Wat gebeurt er als het regent? Of wat als een van ons ziek is?

In beide situaties worden niet de beste of mooiste foto’s gemaakt. Bij aanhoudende regen en/of ziekte kunnen we de fotoshoot verplaatsen naar een andere locatie. Indien jullie een binnenlocatie als back-up achter de hand hebben, kunnen we eventueel ook daar naar toe uitwijken.

6. Wat moeten of kunnen we doen met de digitale bestanden?

Digitale bestanden geven ongekende vrijheid. Je kunt de foto’s gebruiken voor kerstkaarten, kalenders, prints, op canvas en/of in een passende lijst. Je kunt ook een mooie diavoorstelling of een fotoalbum maken. Laat de foto’s niet alleen op je computer staan, maar laat ze op gevarieerde manier afdrukken.

7. Hoe laten we een betaalbare family shoot maken?

Hoe korter een fotosessie duurt en met een minimaal aantal foto’s hoe minder je voor de shoot betaald. Charlotte van Wooning fotografie heeft diverse fotografiepakketten van verschillende prijs en wisselende inhoud. Zo is er voor elk budget een family shoot beschikbaar.

8. Kunnen we kort voor de fotoshoot nog van locatie wisselen?

Jazeker! Probeer wijzigingen en veranderingen van zowel de locatie als het aantal personen zo snel mogelijk door te geven. De fotografe kan hier rekening mee houden. Datzelfde geldt voor het meebrengen van een huisdier. Maak hiervan tijdig melding en let er op dat je zelf vooraf controleert of honden op de fotolocatie welkom en/of toegestaan zijn.